La diputada i portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, ha registrat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a instar el Govern Central a transformar el centre territorial valencià de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) en un centre de producció pròpia, que depenga per igual del Consell Gestor de RTVE-CV  i del Consell d’Administració de la Corporació RTVE.

Segons Álvaro, “a finals de maig es va conèixer la decisió de la direcció de RTVE de fer una retallada en els informatius territorials. Segons les informacions que han transcendit, la direcció de RTVE tenia la intenció de reduir a cinc minuts el principal informatiu autonòmic de TVE, que s’emet de dilluns a divendres a les 14 h. En conseqüència, una retallada de dotze minuts, una tercera part dels minuts diaris”. 

Així, “des de Compromís el que demanem és que es prenguen les mesures necessàries perquè la Direcció de RTVE mantinga les desconnexions territorials al País Valencià respectant els minuts, el format i la franja horària actual, amb l’objectiu que cap direcció afecte i minimitze el servei públic essencial d’informació territorial al nostre àmbit geogràfic, així com garantir el manteniment dels llocs de treball dels treballadors i treballadores de la cadena pública”.

RTVE compta amb 6.500 treballadors dels quals uns 1.300 treballadors s’ubiquen a Centres de Treball de les Comunitats Autònomes. L’Ens Públic de RTVE du prop de quinze anys sense convocar oposicions, les últimes van ser l’any 2007. “Amb una plantilla envellida i el fet que, durant els pròxims quatre anys, es jubilaran més de 1.000 treballadors, RTVE no garanteix la reposició d’aquestes places. I lògicament aquesta qüestió subjau i determina una possible retallada dels informatius territorials de TVE: si no es garanteix la plantilla, s’han de reduir els informatius. D’ahí que en la proposta presentada Compromís insta la Direcció de RTVE a cobrir els llocs de treball que estableix la llei i el mandat marc i que actualment no estan coberts al País Valencià”, ha explicat la portaveu adjunta de Compromís.

“La llei de RTVE 17/2006 obliga a mantenir la cohesió territorial al seu article 3.2.d, que diu el següent: Promover la cohesión territorial, la pluralidad y la diversidad lingüística y cultural de España. Raó per la qual considerem, des de Compromís, que s’ha d’oferir tota la programació de les connexions territorials en valencià i que siga compartida i intercanviada amb la resta de comunitats autònomes del nostre domini lingüístic. Però sense el temps suficient per a donar uns informatius territorials de qualitat i amb la preocupació per una previsible retallada de treballadors i treballadores, difícilment es podrà garantir el dret a rebre informació territorialitzada per part de RTVE”.

D’altra banda, “volem posar en valor el paper tan important i necessari dels mitjans locals i autonòmics en estos mesos marcats per la informació sobre la COVID-19. Molts ciutadans i ciutadanes requereixen en major mesura estos mitjans per obtenir la informació més pròxima; són garantia de proximitat i pluralitat territorial i lingüística. I en eixe sentit, el Govern de l’Estat hauria de destinar ajudes d’emergència per a les corporacions audiovisuals, obrint les línies d’ajudes a tots els mitjans de comunicació, incloent-hi els mitjans locals i autonòmics. Parlem d’unes línies d’ajudes que siguen finalistes per tal de garantir la preservació dels llocs de treball d’estos mitjans”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.