El màxim òrgan entre congressos del Bloc Nacionalista Valencià, el Consell Nacional, celebrat hui a Xàtiva, ha aprovat una resolució de suport a la proposta de Decret de Plurilingüisme i a la tasca del BLOC al capdavant de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.  El conseller, Vicent Marzà, ha eixit a defensar aquesta proposta argumentant el pas endavant que comportarà aquest decret en l’augment d’ensenyament del valencià, en primera instància, i en anglès en segon lloc. “El decret advoca per un ensenyament de qualitat i homologable a països avançats en qüestions educatives com Finlàndia i el Canadà i té també una clara vocació social i funcional perquè acreditarà amb certificats oficials els coneixements de valencià i anglés en els nivells avançats d’aquest model progressiu”.

Com resa la resolució, el decret naix també amb una clara vocació transversal perquè incorpora la formació professional i la de persones adultes, estudis aliens fins ara a l’ensenyament en valencià. En la mateixa línia, els ensenyaments de règim especial (música i dansa) també estan previstos en els decrets.

Així, la votació ha rebut més del 95 per cent del suport dels consellers nacionals, cap intervenció en contra i diverses a favor com ara la del diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, o el de la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó. Acabada la votació, el conseller ha rebut una llarga i unànime aclamació per part dels consellers nacionals posats dempeus.

Posteriorment, s’ha aprovat per unanimitat una altra resolució a favor de la millora de carreteres a la Costera, comarca que ha acollit aquest primer Consell Nacional del Bloc celebrat a fora de la ciutat de València.

Al mateix encontre, han estat elegits, entre sis candidats, els 5 membres del BLOC que seran consellers a l’executiva de la Coalició Compromís. Així, el més votat ha estat Pau Torregrossa seguit de Xavier Hervàs, Nathalie Torres, Aina Benavent, Natxo Bellido i Josep Melero, el qual figurarà com a membre adjunt. A més, i ha hagut una unànime ratificació a la proposta de l’executiva perquè també siguen els 5 consellers de Compromís els representants del Secretariat General, la coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó, i el portaveu nacional, Rafa Carbonell, així com altres caps d’àrea de l’Executiva del Bloc.

Un altre dels punts aprovats al Consell Nacional de hui ha estat la ratificació dels nomenaments d’Enric Nomdedéu com a Secretari autonòmic d’Ocupació i de Mari Parra com a Directora General d’Internacionalització.

El Consell Nacional ha finalitzat amb la intervenció de l’eurodiputat del BLOC, Jordi Sebastià, avaluant el seu treball a Europa.