El Consell Nacional del Bloc Nacionalista Valencià, màxim òrgan de decisió del partit entre congressos, enceta abril amb la sessió de debat i treball orgànic exigint el finançament just, en el marc de la negociació dels PG de l’Estat, i reconeixent els bons resultats aconseguits en l’aplicació del decret de plurilingüisme de la Conselleria d’Educació amb Vicent Marzà al capdavant.

 

Enric Morera, advocant pel finançament necessari per al País Valencià en la proposta de resolució aprovada al CN presentada junt amb Joan Baldoví i Fran Ferri, ha demanat “que l’estat no discrimine una vegada més als valencians i les valencianes i que ho demostre incloent als pressupostos d’enguany les demandes històriques del nostre poble”.

Per la seua banda, Vicent Marzà, ha informat la militància de les xifres encoratjadores i els avanços que suposa per a la defensa de la llengua el decret del Plurilingüisme “Els resultats obtinguts són una de les millors notícies pel valencianisme que s’ha produït en els últims anys: per primera vegada a la història, l’ensenyament veritablement plurilíngüe, l’ensenyament en valencià és majoritari al País Valencià”, desgranat algunes xifres com que el 74% dels centres han augmentat el seu nivell i que pràcticament la totalitat dels centres de dues línies han optat per l’avançat. Concloent: “hem de seguir treballant per arribar més lluny encara, perquè no anem a retrocedir ni un mil·límetre”.

Des del Secretariat General del BLOC el camí és comú en defensar els posicionaments nacionalistes al sí del Govern del Botànic com la millor eina al servei de la societat valenciana. El Portaveu Nacional, Rafa Carbonell, davant la prioritat del partit de créixer en l’àmbit municipal i comarcal ha remarcat la necessitat del BLOC “de tindre espai i veu pròpia al govern de la Generalitat” i per tant postulava Carbonell que “Volem que se’ns reconega nítidament com al PARTIT VALENCIÀ progressista,  transversal i de trellat, que defensa els interessos valencians”. Per la seua part la Coordinadora Nacional, Agueda Micó, en la mateixa línia de suport als càrrecs propis als governs de Compromís, defensava com “estem portant endavant l’agenda valencianista arreu de les institucions, gràcies al treball incansable i encertat dels nostres representants”; la coordinadora nacional també ha destacat com a exemples “fer valencianisme passa per fer polítiques públiques que facen avançar la nostra llengua, el valencià; per realitzar accions contra el saqueig del sistema financer; enfortir el teixit productiu i promoure l’ocupació estable i de qualitat al País Valencià i l la lluita contra la corrupció”. En la mateixa línia el CN també ha volgut reconèixer i fer costat a la tasca dels diferents càrrecs a les institucions on governen al si de Compromís, com els consellers Vicent Marzà i Rafa Climent i els diputats al Congrés Joan Baldoví i Marta Sorlí, així  com a Gerard Fullana i M. Josep Amigó, a les Diputacions, i la resta de càrrecs amb el treball realitzat a les diferents institucions.

En el marc del treball sobre la millora de Compromís el Consell Nacional del BLOC ha aprovat la Proposta de participació de debat horitzontal en Compromís per a definir les línies del que es vol treballar a la coalició.

El Consell Nacional també ha triat al nou secretari de finances Xavier Martí, i ha aprovat la constitució del nou corrent del partit BLOC I PAÍS per majoria absoluta, tal com exigeixen els estatuts del BLOC.