El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha volgut reaccionar a l’anunci del govern de fer les autovies de pagament a tot l’Estat espanyol. En este sentit el diputat valencianista ha explicat que “les valencianes i valencians tenim més que pagades les nostres autovies i autopistes, després d’anys de ser dels pocs territoris de l’Estat que pagaven per l’autopista del Mediterrani que, a més, en alguns trams encara és de pagament. El poble valencià no volem pagar més”. 

En este sentit, Baldoví va exigir, la setmana passada només conéixer-se la notícia, la compareixença del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jose Luís Ábalos, per tal d’aclarir com pensa dur a terme eixe pagament i per a recordar-li que eixes vies estan “pagades, repagades i recontrapagades després de més de 40 anys de pagament de l’AP-7”. “Una vegada més el Govern vol dur endavant una iniciativa sense comptar amb el Congrés i sense donar compte dels detalls d’afectació i impacte”, afig Baldoví. També ha sol·licitat la compareixença d’Àbalos el senador de Compromís, Carles Mulet, a la cambra alta.

L’alliberament de l’AP-7 ha sigut una reivindicació històrica de Compromís “i estes notícies que arriben des del govern de l’Estat ens preocupen moltíssim, ja que suposen una poalada d’aigua gelada després del triomf que va suposar per al poble valencià poder disposar gratuïtament d’esta via de comunicació”, ha remarcat Baldoví. 

Baldoví considera que esta taxa indirecta “és injusta i recaurà sobre la gent treballadora, estudiants i els professionals que usen les vies per a exportar els nostres productes. Som partidaris dels impostos i taxes progressives i directes per les quals pague qui més té i este no és el cas”. 

A més, des Compromís exigixen al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que “es millore la xarxa de ferrocarril al País Valencià per tal de fomentar el transport públic més enllà dels nuclis urbans més importants del nostre territori. Ens podria parèixer bé esta taxa si hi haguera una alternativa real al transport per carretera, uns transports públics eficaços, ràpids i interconnectats per a les persones que es desplacen dia a dia per a treballar i estudiar”.  Baldoví recrimina que “no tenim fet el tren de la costa, ni el corredor mediterrani, ni tenim unes rodalies en codicions ja que s’han anat abandonant any rere any per a afavorir els AVEs”.