La diputada de Compromís en Les Corts, Papi Robles, ha presentat una bateria de preguntes a la Delegació de Govern en València sobre la manifestació neonazi de dissabte 1 de maig i la posterior pallissa que va patir un jove al carrer Serpis, “uns fets intolerables, tant l’agressió al jove com l’exhibició de simbologia feixista i nazi que, d’altra banda, és il·legal per fer apologia de la dictadura franquista tal com arreplega la Llei valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència”.

Segons Robles, “des de Compromís el que demanem a la delegada de Govern, Glòria Calero, és que ens confirme primer si ella va autoritzar la manifestació o es va tractar d’una concentració espontània sense autorització prèvia, convertida després en manifestació. I que ens diga si, en cas d’haver-la autoritzat, va discórrer per l’itinerari autoritzat i si es va garantir, en tot moment, la seguretat i integritat de les persones que transitaven pels carrers aliens a la manifestació”.

“En este sentit, ens preocupa que la manifestació no fora encapsulada fins a la completa dissolució de tots els grupuscles que la integraven, fet que potser hauria evitat els esdeveniments posteriors i la pallissa en el carrer Serpis. Què va passar per a que la policia no detinguera al principal agressor que, fins i tot, tenia una navalla a més d’antecedents penals per possessió d’armes? Volem que Calero ho aclarisca”.

A més a més, “també volem saber per què la policia no va procedir immediatament a retirar als manifestants tota la simbologia nazi que portaven, quan està prohibida per l’article 39 de la Llei valenciana de Memòria Democràtica la seua exhibició pública”.

D’altra banda, Robles ha afegit que “des del grup parlamentari de Compromís també hem sol·licitat a la Delegació de Govern còpia de tots els documents sobre l’operatiu policial destinat a la manifestació; la comunicació de la marxa per part dels  convocants, on s’especifique si es comunicava com a concentració o com a manifestació; les instruccions enviades per la Delegació als convocants; i els informes realitzats sobre les actuacions policials efectuades durant la jornada als carrers del barri del Carme, així com els informes elaborats per la policia després de la pallissa en el carrer Serpis”.

“En molt poc de temps estem veient una inquietant escalada d’actes feixistes, tant a València com a d’altres llocs de la nostra geografia. I també és inquietant que la Delegació de Govern no tinga visió a curt termini de les repercussions violentes que se’n deriven cada vegada que autoritza actes neonazis com els que ja tinguérem amb anterioritat al barri de Benimaclet el passat 9 d’octubre”, ha conclòs la diputada Papi Robles.